Skip to main content
Home » Blogs » 7 slimme manieren om Google Trends in te zetten

Als je actief bent in online marketing heb je vast en zeker wel eens gehoord van Google Trends. Toch wordt het over het algemeen iets minder vaak gebruikt. Wat is het precies en hoe gebruik je het eigenlijk? Lees snel verder om de mogelijkheden van Google Trends te ontdekken bij het schrijven van relevante content. 

Wat is Google Trends?

Google Trends is een gratis dienst van Google die door middel van grafieken inzicht geeft wanneer en hoe vaak een zoekterm is gezocht in Google. Hierbij is het mogelijk het zoekgedrag van gebruikers te vergelijken in verschillende steden, landen en talen. Je kan dus heel makkelijk zien welke zoektermen populair zijn in Nederland of een ander gebied. Ook kun je in plaats van een specifiek zoekwoord een geheel topic bekijken op populariteit. Zo krijg je een completer beeld. Je kunt al deze statistieken zien van een zelf ingestelde periode. Denk dan aan de afgelopen uren, maar ook aan alle data vanaf 2004(!). Maar wat kan je nu met al deze data? Goede vraag! Er zijn namelijk meerdere slimme manieren om Google Trends in te zetten. Wij leggen je deze haarfijn uit.

1. Seizoenstrends ontdekken

Wanneer je marketeer bent is Google Trends een erg handige tool om te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld goed in kaart brengen wat seizoenstrends zijn. Sommige zoektermen zijn namelijk seizoensgebonden. Denk maar eens aan ‘black friday’ of ‘singles day’. Voor beide zoektermen ligt de piek namelijk in november. In de rest van het jaar zal dit aanzienlijk lager zijn.

Google Trends - black friday
Google Trends - single's day

Daarnaast kun je uit deze data ook de aanloopperiode inzien. Bij Single’s Day zie je dat het zoekgedrag ongeveer een week van tevoren flink begint te stijgen, waar het bij Black Friday al in september begint. Dit soort informatie is super handig, zeker wanneer je als bedrijf gebruik maakt van seizoensgebondenheid. 

Je kunt deze informatie op twee manieren gebruiken:

Relevante content publiceren tijdens de piek
Als bedrijf kun je je producten promoten op het moment dat er het meest naar wordt gezocht. Zo heeft het bijvoorbeeld weinig zin om acties voor Black Friday te promoten in de zomer.

Relevante pagina’s optimaliseren voor de piek
Wanneer je weet dat er in een bepaalde periode veel zoekvolume is naar bepaalde zoektermen, kun je 2-3 maanden van tevoren beginnen met het schrijven van relevante content artikelen. Deze tijd heeft Google namelijk gemiddeld nodig om je update te indexeren. Heb je al veel relevante content hiervoor? Dan kun je 2-3 maanden van tevoren beginnen met het updaten ervan. 

2. Houd rekening met ‘keyword unicorns’

Voordat je een artikel gaat schrijven is het aan te raden om eerst een zoekwoorden onderzoek te doen naar onder andere short tail en long tail zoektermen. Daarnaast is het ook verstandig om Google Trends te raadplegen. Het kan namelijk zijn dat een bepaald zoekwoord heel veel zoekvolume heeft, maar dat dit enkel een tijdelijke piek is. Het kan dan interessanter zijn om een artikel te schrijven over een onderwerp dat iets minder (maar nog steeds veel) zoekvolume heeft en dat er op dit zoekwoord het hele jaar door wordt gezocht. Je zal er dus op lange termijn veel meer profijt van hebben. 

3. Ontdek trending topics

Met Google Trends kun je populaire zoekopdrachten bekijken waar de afgelopen 24 uur flink meer op is gezocht. Dit is bijvoorbeeld handig als je in de showbizz zit, maar ook om gebruik te maken van dat ‘momentum’. Je hoeft namelijk niet per se te laat te zijn met maken van eventuele content wanneer een onderwerp al trending is. Sommige termen zijn namelijk ook een paar weken hot topic. Hoewel je niet lang de tijd hebt, kun je er dus wel content voor maken. Dit is uiteraard niet van toepassing bij alle termen. 

Neem bijvoorbeeld het zoekterm ‘moederdag’’. Dit term is enkel in de aanloop van Moederdag een populaire zoekopdracht. Maar zodra deze dag voorbij is, zoekt bijna niemand er meer op. Wil je weten of een zoekterm snel over zijn piek heen is? Kijk dan naar het zoekgedrag van het jaar ervoor. Door naar de historische data te kijken, krijg je een goed beeld van hoe snel de aandacht voor een zoekterm toe- of afneemt.

Hulp nodig met de strategie of werkzaamheden voor jouw zoekmachineoptimalisatie (SEO)? Happy Talents helpt je graag! Check onze diensten.

4. Input voor je contentkalender

Een andere manier om Google Trends in te zetten is als input voor je contentkalender. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat een zoekopdracht elk jaar rond dezelfde tijd piekt, kan je dit ook in je contentkalender noteren. Zo heb je elk jaar relevante artikelen over dat bepaalde onderwerp. Naast jaarlijkse herhaling kun je ook te maken krijgen met zoekopdrachten die maandelijks voorkomen. Je kunt moeilijk elke maand een nieuwe blog plaatsen over datzelfde onderwerp, maar je kunt hier wel op inspelen door je content elke maand te updaten. 

5. Ontdek gerelateerde zoekopdrachten

Naast trending topics laat Google Trends ook zien welke gerelateerde zoekopdrachten mensen gebruiken voor een bepaald zoekterm. Iemand die zoekt op ‘apple’, gebruikt ook vaak de woorden ‘apple watch’ of ‘iphone’.  

Hierbij kan je zowel de  ‘populairste’ gerelateerde zoekopdrachten selecteren als de ‘snel stijgende’. Hieronder zie je bijvoorbeeld wat de verwante zoekopdrachten zijn voor ‘apple’.

Google Trends - gerelateerde zoekopdrachten - populairst
Google Trends - gerelateerde zoekopdrachten - stijgend

Deze suggesties kun je vervolgens ook weer in een keyword explorer, zoals Semrush, zetten om te kijken hoeveel zoekvolume op bepaalde zoektermen zit.

6. Content over je concurrenten

Wanneer je een merk of bedrijfsnaam intikt op Google, zoek je waarschijnlijk ook vaak op de concurrentie. Met Google Trends kan je achterhalen op welke concurrenten wordt gezocht. 

Een leuk voorbeeld is van de verkiezingen. Hierbij heeft VVD slim gebruik gemaakt van het zoekgedrag naar D66 en de zoekterm ‘D66’ verwerkt in haar eigen content.

7. Hyper targeting & Local SEO

Met Google Trends kun je per zoekterm zien in welke regio het populair is. Dit kan per land, maar ook per provincie of stad. Hiermee kan je dus inzichtelijk maken waar de meeste vraag is naar jouw product of dienst. 

Hieronder kan je bijvoorbeeld zien dat de vraag naar paaseieren in de provincies Drenthe en Noord-Brabant aanzienlijk groter was ten opzichte van andere provincies.

Deze informatie kan je vervolgens inzetten om deze regio’s te targeten in je Google Ads campagne. Daarnaast kan je ook relevante content maken voor deze specifieke regio’s. Google Trends biedt dus veel waarde voor lokale SEO.

Google Trends - verkiezingen 2021

Hulp nodig met het inzetten van Google Trends?

Google Trends is dus op vele slimme manieren in te zetten. Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere handige online marketing tools die je in combinatie met Google Trends kan gebruiken. Heb je hulp nodig bij de zoekmachine optimalisatie van jouw bedrijf of wil je meer weten over Google Trends? Neem dan contact met ons op. We zorgen namelijk graag voor een ijzersterke SEO strategie!

Laat een bericht achter en wij nemen contact met je op om te sparren!









    Velden met een * zijn verplicht.

    Met het versturen ga je akkoord met het Privacy statement