Skip to main content

Google Shopping: Zo gebruik je het om meer te verkopen!

Er bestaat een winkel waar iedere seconde 40.000 potentiële kopers langs lopen.

Je verwacht misschien dat je deze winkel in New York of Shanghai kunt vinden, maar niets is minder waar. Deze winkel is alleen online te bezoeken en wordt de Google Shopping feed genoemd. 

Ken je deze winkel niet? Geen probleem, in dit artikel leggen we precies uit wat Google Shopping is en hoe je het kunt gebruiken om meer producten te verkopen. Wil je meer weten over Google Shopping? Lees dan snel verder!

Hetzelfde als Kieskeurig.nl

Ken je Beslist.nl of Kieskeurig.nl? Eigenlijk is Google Shopping een beetje hetzelfde. Dit soort sites worden Comparison Shopping Services (CSS) genoemd. Je kunt hiermee in een oogopslag producten zien bij verschillende aanbieders vergelijken. Laten we eens een voorbeeld bekijken:

Stel je voor dat je graag rode sneakers wilt kopen. Je begint natuurlijk op Google en typt in de zoekbalk ‘rode sneakers’. Op dit moment maak je al kennis met Google Shopping. Je ziet namelijk al enkele rode sneakers bovenaan de pagina. Nog boven de advertenties en de standaard zoekresultaten. Als jij rode sneakers verkoopt, dan wil je hier natuurlijk tussen staan.

Google Shopping

Je ziet 5 paar sneakers op je beeldscherm. Leuk, denk je. Is dit het dan? 

Nee, nog lang niet. Google Shopping heeft namelijk ook een eigen tabblad naast Afbeeldingen. Wanneer je hierop klikt, zie je het volgende: 

Google Shopping

Er verschijnen nu veel meer sneakers op je beeldscherm. Zijn deze sneakers niet helemaal wat je zoekt? Geen enkel probleem, je kunt de filteropties aan de linkerkant net zolang aanpassen totdat je je gewenste sneakers vindt. Het is zelfs mogelijk om in de uitverkoop te shoppen! 

Google Shopping is dus voor consumenten ontzettend bruikbaar, maar verkopers hebben hiermee echt goud in handen. Ze kunnen met advertenties de schoenen uit hun winkel in de etalage van Google zetten. 

Dit werkt alleen net iets anders dan bij de andere advertentiemogelijkheden van Google. In de Google Shopping feed kun je namelijk niet adverteren met zoekwoorden. Als je je producten wilt promoten in de etalage van Google, moet je jouw eigen productfeed optimaliseren voor de zoekmachine en haar gebruikers. 

Benieuwd hoe je dit moet aanpakken? We leggen het rustig voor je uit.

Je productfeed moet beter

Als je wilt adverteren in de Google Shopping feed heb je een sterke productfeed nodig. In een sterke productfeed mogen een titel, beschrijving, categorie en afbeeldingen niet ontbreken. 

Waarom? Dat gaan we je nu vertellen.

Producttitel

Je product een titel geven is het belangrijkste wat je kunt doen voor je productfeed. Het is bijna net zo belangrijk als je kind een naam geven. 

Het is gewoon iets wat je niet niet doet. 

Met een producttitel vertel je Google wat je product precies is. Zo weet Google wanneer ze je product moeten laten zien aan potentiële kopers. En andersom werkt het ook. Met een goede titel weten je potentiële kopers namelijk direct wat ze van je product mogen verwachten.

Een goede producttitel heeft niet alleen een merknaam. Het is ook belangrijk om het zoekwoord, de kleur, de maat en het materiaal te benoemen. Hier ligt nog wel een uitdaging. Je hebt namelijk maar 150 tekens voor…

Tip: Hoe eerder het zoekwoord in je titel voorkomt, hoe hoger je product in de Google Shopping feed verschijnt! 

Productbeschrijving

Je productbeschrijving is niet direct zichtbaar in de zoekresultaten, maar daarom niet minder belangrijk. Google leest deze beschrijving namelijk om je product beter te begrijpen. 

Je productbeschrijving is trouwens wel te zien in het Google Shopping tabblad.

Tip: Maak een korte, bondige productbeschrijving en benoem hierin de belangrijkste zoekwoorden en unieke productvoordelen! 

Productcategorie

Heeft iemand je wel eens verteld dat je niet in hokjes mag denken? Vergeet het. 

Bij een goede productcategorie is het belangrijk dat je duidelijk bent. Stop je product in het juiste hokje. Verkoop je bijvoorbeeld een jurk? Ga dan niet voor ‘Apparel & Accesoires’, ga voor ‘Clothes’. Of nog beter, ga voor ‘Dresses’. Je snapt hem. 

Producttype

Oké, je mag de hokjes weer loslaten. 

In de wereld van Google Shopping ben je helemaal vrij om zelf je producttype te omschrijven. Dit producttype wordt niet aan je potentiële kopers getoond. 

Betekent dit dat je op kan schrijven wat je wil? 

Zou kunnen, maar dan krijg je niet de beste productfeed.

Onze tip: Verwerk je belangrijkste zoekwoorden in het producttype om hoog in de Google Shopping feed te komen! 

Afbeeldingen

Mensen kijken graag naar plaatjes. 

De afbeelding van je product is daarom het belangrijkste onderdeel van je productfeed. Net als producttitel titel, inderdaad.

Het uitkiezen van een foto is niet moeilijk. Google heeft een duidelijke voorkeur voor producten op een witte achtergrond. Zo ziet de etalage er mooi strak uit. 

Gelijke kansen voor iedereen! 

Of toch niet?

Af en toe glipt er een foto doorheen die geen witte achtergrond heeft. Daarom valt hij juist extra op! Om in het voorbeeld van de sneakers te blijven: Soms zie je tussen alle witte achtergronden ineens een paar sneakers dat vast zit aan twee voeten…

Drie keer raden waar je aandacht naar toe gaat!

Investeren in Google Shopping-advertenties?

“Alweer iets nieuws. Dat gaat me weer extra knaken kosten zeker?”

Ja en nee. Laat ik beginnen met het goede nieuws. 

Sinds 2020 laat Google Shopping niet alleen advertenties, maar ook gratis productvermeldingen zien. Je kunt je producten dus gratis in de etalage van Google zetten. 

Als je eerst even wilt kijken wat Google Shopping voor jou kan betekenen, is dit een goede eerste stap. Beter gratis productvermeldingen dan geen productvermeldingen. Je hoeft er niets voor te betalen, dus je kunt er ook nooit mee verliezen. 

Je moet echter geen verbazingwekkende resultaten verwachten. De mensen bij Google moeten ten slotte ook ergens van betaald worden…

Gratis productvermeldingen zijn zeker geen volwaardig alternatief voor betaalde Shopping-advertenties. Zo worden ze bijvoorbeeld niet getoond bij de algemene zoekresultaten (op de ‘normale’ Google-pagina).

“Oké, maar wat gaan die advertenties me kosten dan?”

Terechte vraag, goed dat je hem stelt. 

Bij iedere vorm van adverteren op Google houd je de kosten zelf in de hand. Je kunt namelijk zelf aangeven hoeveel je dagelijks wilt uitgeven. Google blijft netjes binnen je budget en jij komt nooit bedrogen uit.

Zo. Je weet nu wat Google Shopping is. Je weet ook hoe je je productfeed kunt verbeteren om hoog in de Google Shopping feed te komen. Met onze tips kun je er zelfs vandaag al mee beginnen, zonder dat het je een euro kost! 

Sparringspartner nodig?

Zie je het toch niet zo zitten om het zelf te doen? Wij helpen je hier graag bij. Samen gaan we jouw product op de mooiste plaats in de etalage van Google zetten. 

Iedere seconde lopen er 40.000 potentiële kopers langs. Zonde als ze jouw product niet zien, toch?

Neem nu contact met ons op!