Werken op interim basis betekent dat je slechts een aantal maanden voor een opdrachtgever werkt. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe opdracht is het belangrijk om zichtbaarheid te creëren met je LinkedIn profiel. Personal branding noem je dat. LinkedIn is bij uitstek hét kanaal om jezelf professioneel te ‘verkopen’. Onderstaande tips helpen je op weg om het beste uit je profiel te halen.
1) Een professionele profielfoto en een omslagfoto
Je profielfoto is een van de belangrijkste onderdelen van je profiel. De kans dat een recruiter of opdrachtgever op jouw profiel klikt, is namelijk vele malen groter dan wanneer je geen profielfoto hebt. Zorg ervoor dat je alleen op de foto staat, dus niet met vrienden, of je huisdier. Zorg ook voor een vriendelijke uitstraling. Een pasfoto of een vakantiekiekje met je zonnebril werkt niet goed.
Daarnaast kun je de omslagfoto veranderen. Kies voor iets wat dicht bij je staat. Vind je fotografie en contentcreatie leuk? Kies een omslagfoto waarop een camera en een pen en papier worden afgebeeld. Op die manier geef je impliciet aan waar je interesses liggen. Op websites als Unsplash vind je rechtenvrije professionele foto’s om te gebruiken.
2) Beschikbaarheid aangeven
LinkedIn biedt de optie om recruiters te laten zien dat je beschikbaar bent voor een functie. Onder de kopregel vind je de mogelijkheid aan te geven in wat voor functie je geïnteresseerd bent. Ook kun je aangeven voor welke locatie je gevonden wilt worden en of je een fulltime, parttime, vaste of een tijdelijke functie zoekt.
[update] Voeg #OpenToWork aan je profiel toe
Op LinkedIn kun je nu een stap verder gaan dan aangeven dat je beschikbaar bent voor een functie. Je kunt namelijk #OpenToWork toevoegen aan je profielfoto, zodat iedereen meteen ziet dat je beschikbaar bent, zonder eerst je profiel te hoeven bezoeken! Hoe dat eruit ziet?

3) Functietitel aanpassen
Welke functietitel draag je bij je huidige werkgever? En welke functie wil je graag in je volgende opdracht bekleden? Als dit verschillende functies zijn, probeer dan een middenweg te vinden en zet die in je functietitel. Recruiters zoeken namelijk op je functietitel. Wanneer je bij je huidige opdrachtgever voornamelijk bezig bent met SEO, en je wilt in je volgende functie juist meer met SEA gaan doen, zet in je functietitel dan bijvoorbeeld ‘search marketeer’. Wanneer je beschikbaar bent, voeg dan aan je functietitel ook toe dat je op zoek bent naar een nieuwe opdracht.
4) Samenvatting toevoegen
Een LinkedIn profiel wordt, net als een CV, gescand op relevantie. Om een recruiter of opdrachtgever te helpen, kun je een samenvatting toevoegen. Houd het kort en bondig. Geef bijvoorbeeld aan waar je ervaring in hebt, waar je interesses liggen en wat jouw persoonlijke eigenschappen zijn. Een recruiter ziet dan snel genoeg of ie je profiel verder wil bekijken.
5) Zorg voor referenties
Misschien wel het moeilijkste onderdeel: vraag referenties aan vorige opdrachtgevers. Je kunt zelf nog wel zo goed over jezelf vertellen, maar hoe krachtig is het als een leidinggevende, collega of klant dat over jou doet? Op LinkedIn heb je de optie om een aanbeveling te vragen. Probeer dit elke keer te doen wanneer je opdracht afloopt.
6) Word lid van interessante groepen
Volg bedrijven, groepen en organisaties in je vakgebied. Je komt daar regelmatig mensen tegen die je verder kunnen helpen. Online netwerken is een trend die de laatste jaren een enorme toevlucht heeft genomen. Maak gebruik van alle informatie die in deze groepen wordt gedeeld en neem gerust contact op met mensen die berichten plaatsen. Misschien kunnen zij je wel helpen aan een nieuwe opdracht!
7) Plaats regelmatig berichten
Wissel af in de content die je plaatst. Uiteraard is het slim om via een bericht kenbaar te maken dat je beschikbaar bent voor een nieuwe opdracht, maar post ook eens een artikel op LinkedIn waarin je je expertise deelt. Een blog met tips over adverteren op TikTok of Pinterest als je je daar de afgelopen tijd in hebt verdiept. Of informatie over hoe je een contentplanning ontwerpt en onderhoudt als je als contentmarketeer hebt gewerkt.
8) Like en reageer op berichten van connecties
Niets zo leuk als het ontvangen van likes en comments op je bericht, toch? Naast dat je connecties het vast waarderen als je hun succes wenst in een nieuwe functie, is het ook goed voor je eigen zichtbaarheid. Mensen waar je nog geen connectie mee hebt kunnen namelijk ook zien dat jij op een bericht hebt gereageerd. Je functietitel is hier weer belangrijk, dit is naast je profielfoto namelijk het eerste wat opdrachtgevers van je zien. Staat daarin dat je op zoek bent naar iets nieuws? Grote kans dat een recruiter naar je pagina doorklikt.
Hopelijk hebben bovenstaande tips je geholpen om meer uit je LinkedIn profiel te halen. Het belangrijkste is: ben actief! Deel, like, reageer op berichten van connecties of in groepen. Laat je netwerk weten dat je open staat voor een nieuwe uitdaging.
Met het versturen ga je akkoord met het Privacy statement.