Skip to main content
Home » Blogs » Short tail vs. long tail zoekwoorden: wat is het verschil?

Wanneer je veel met online vindbaarheid bezig bent heb je de termen short tail en long tail vast wel eens voorbij zien komen. Bij zoekwoordmachine optimalisatie (SEO) worden deze gebruikt bij het zoekwoordenonderzoek. Hierbij zal je de keuze moeten maken waarop je je gaat focussen. Zijn dat de short tail zoekwoorden, de long tail zoekwoorden of juist een combinatie ervan? In deze blog lees je wat het verschil is.

Wil je een opfrisser over de inhoud en kansen van SEO? Wij leggen het graag aan je uit!

 

Wat is een zoekwoordenonderzoek?

Voordat je je druk maakt over short tail en long tail zoekwoorden, zul je eerst moeten weten wat een zoekwoordenonderzoek is. Het zoekwoordenonderzoek is een manier om te achterhalen welke zoekwoorden je potentiële klanten gebruiken in zoekmachines. Wanneer je een zoekwoordenonderzoek uitvoert, breng je alle woorden in kaart die relevant zijn voor jouw product of dienst. Hierbij worden ook concurrentie en gemiddelde zoekvolumes in kaart gebracht. Dit kan je doen met behulp van verschillende SEO-tools, zoals Semrush of de Google Keyword Planner.

Wat zijn short tail zoekwoorden?

Short tail zoekwoorden bestaan uit woorden die heel algemeen zijn, zoals ‘broek’, ‘koffie’ of ‘auto’. Deze zijn erg breed en hebben vaak veel zoekvolume. Helaas is de concurrentie meestal wel erg hoog bij short tail zoekwoorden en is het dus lastig om een hoge positie in zoekmachines te krijgen. Daarom kunnen long tail zoekwoorden erg interessant zijn.

 

Wat zijn long tail zoekwoorden?

Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die wat specifieker zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ‘Levi’s broek’, ‘fairtrade koffie’ of ‘zwarte Volkswagen auto’, maar ook vragen of zinnen. Op deze zoekwoorden zit veel minder zoekvolume dan bij short tail zoekwoorden. Hierbij zie je ook dat de concurrentie meestal veel lager is en je dus een grotere kans hebt om een hogere positie in zoekmachines te krijgen. Long tail zoekwoorden leveren misschien minder verkeer naar je website, maar wanneer je je website hierop gaat inrichten, bereik je wel de mensen die op zoek zijn naar het specifieke product of dienst. Hiermee speel je ook in op een specifieke behoefte van je potentiële klant. De kwaliteit van je bezoeker is dus veel beter en zal een grotere kans hebben tot conversie.

Short tail vs long tail

Short tail vs. long tail zoekwoorden

Wanneer kan je short tail zoekwoorden inzetten?

Wanneer je echt wilt scoren op generieke zoekwoorden, kun je kiezen voor short tail zoekwoorden als primaire focus. De concurrentie is zoals vermeld wel erg hoog op zulke zoekwoorden. Wellicht heb je een generiek zoekwoord gevonden waarbij dit (nog) niet het geval is. Bingo! Dan is het natuurlijk verstandig om hier iets mee te doen. Je kunt je hieromheen ook weer focussen op long tail zoekwoorden door bepaalde aparte landingspagina’s te creëren. Zo kun je scoren op een breder onderwerp en de bijbehorende zoekwoorden.

Wanneer kan je long tail zoekwoorden inzetten?

Afhankelijk van je product of dienst kan je slim gebruik maken van long tail zoekwoorden. Denk aan termen die bijvoorbeeld elk jaar terugkeren, zoals ‘online marketing trends 2021’. Voor elke organisatie zijn er wel zoektermen die in de nabije toekomst interessant zullen zijn en hoogstwaarschijnlijk gebruikt zullen worden door potentiële klanten.

Omdat de concurrentie op long tail zoekwoorden vaak lager is, kan dit een reden zijn om hierop te focussen. Anderzijds is de relevantie voor de (be)zoeker groter, omdat een long tail keyword gerichter is. Als iemand zoekt op “mooiste elektrische fietsen” weet je natuurlijk beter welke content de zoeker wilt. Bij “fietsen” is dit lastiger te bepalen.

Long tail en short tail zoekwoorden combineren

Een strategie kan zijn om met een categoriepagina te focussen op een short tail keyword en met de onderliggende pagina’s te richten op long tail keywords. Zo neem je een heel topic mee. Ten eerste is dit goed voor je websitestructuur en volgens Google dus een pluspunt. Wanneer je rankt op meerdere keywords binnen eenzelfde topic, kan Google je als autoriteit gaan zien op dit onderwerp. En wanneer je Google te vriend houdt, zul je logischerwijs beter gaan ranken.

Benieuwd hoe jij SEO het beste kunt inzetten?

Ben je benieuwd welke zoekwoorden interessant zijn voor jouw organisatie? Neem dan contact op via [email protected] of vul het contactformulier in. Happy Talents helpt je graag bij het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek om je SEO-strategie te verbeteren. Ook is het mogelijk om een SEO-training te volgen. Vraag naar de mogelijkheden.

 

 










    Velden met een * zijn verplicht.

    Met het versturen ga je akkoord met het Privacy statement.