Skip to main content
Home » Blogs » Wat zijn Google certificaten & 3 tips om ze te behalen

Als online marketing professional doe je er goed aan jezelf te blijven ontwikkelen. Zeker als je SEA-specialist bent, of met online adverteren bezig bent, is het belangrijk om je kennis op het gebied van digital advertising up-to-date te houden. Uiteindelijk leer je het meeste door ‘gewoon te doen’. Maar campagnes opzetten, monitoren en analyseren in Google Ads is niet iets wat je van de een op de andere dag onder de knie hebt. Gelukkig biedt Google veel verschillende gratis cursussen aan. Als je net begint als online marketeer is dit een fijn steuntje in de rug. Je wilt natuurlijk wel goed voorbereid aan de slag gaan bij een opdrachtgever! Waar wacht je nog op?

Waarom moet ik Google certificaten behalen?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om basiskennis te hebben van de fundamenten van online marketing. Deze haal je uit de cursussen van Google, helemaal gratis! Omdat Google regelmatig updates uitvoert, is het belangrijk om als online marketeer mee te gaan met deze ontwikkelingen. Daarnaast wilt Google een zo goed mogelijke gebruiksvriendelijkheid voor haar bezoekers. Dit wil jij als marketeer ook. Daarom is het goed om je kennis op te doen met cursussen van Google zelf.

Een toppositie op de zoekresultatenpagina van Google

Een belangrijk onderdeel binnen online marketing is de vindbaarheid. In de basis zijn er twee manieren om hogerop te komen in Google. De eerste manier is via SEO. Met het verbeteren van de autoriteit van je website (linkbuilden), het creëren van relevante content en het optimaliseren van de techniek van je website probeer je een organische toppositie te claimen. De tweede manier is het adverteren met Google Ads. In Google Ads maakt je een account aan en stel je campagnes, advertentiegroepen en zoekwoorden in. Wanneer een persoon zoekt op een zoekwoord die in jouw campagne voorkomt, verschijnt jouw advertentie in de zoekresultaten. De kans van slagen is wel afhankelijk van de context, relevantie en je bod. Naast deze ‘zoekcampagnes’ biedt Google ook andere advertentiemogelijkheden aan met banners in het displaynetwerk, met producten door middel van een shopping campagne en met video’s op YouTube. 

Welke cursussen biedt Google aan?

Google biedt verschillende cursussen aan in de zogenaamde ‘Skillshop’. Google maakt een onderscheidt in verschillende categorieën. De belangrijkste en beste categorie om mee te starten is de categorie waarin de verschillende campagnetypen van Google Ads worden behandeld. Wil je graag beginnen met een zoekcampagne? Dan kun je starten met de cursus ‘Google Ads Search’. Werk je voor een webshop en wil je met je producten adverteren? Dan kun je beginnen aan de cursus ‘Shopping-advertenties’. Daarnaast kun je je kennis vergroten over het adverteren met video’s in het YouTube netwerk, aan de slag met de cursus ‘Google Ads Display’, waarin je leert hoe je met banners adverteert in het displaynetwerk en de nieuwste cursus ‘Google Ads Measurement’ volgen. In de laatstgenoemde leer je hoe je advertentiebeslissingen neemt door de inzichten die je haalt uit de prestaties van je advertenties. Maak er dus gebruik van!

google certificaten

3 tips om je Google certificaten in één keer te halen!

Om je op weg te helpen vind je hier drie tips, zodat ook jij je certificaten in één keer behaalt!

#1 Maak oefenexamens en alle korte tests aan het einde van een onderdeel

Elke cursus is onderverdeeld in verschillende onderdelen. Aan het einde van deze onderdelen kun je in vijf vragen je kennis testen. Heb je een foutje gemaakt? Geen probleem! Google geeft aan welk stukje je opnieuw kunt oefenen of lezen. Naast deze kleine tests kun je vaak oefenexamens maken voordat je aan het echte examen begint. Maak hier gebruik van!

#2 Oefen in de Google Ads interface

Als je een Google Ads-account aanmaakt, kun je de lesstof direct toepassen in je account. Op deze manier leer je het programma het beste kennen. Geen zorgen, je kunt alle campagnes gepauzeerd instellen zodat je geen cent uitgeeft. 

#3 Heb er plezier in!

Kies een onderdeel uit wat je leuk lijkt. Vind je het leuk om met YouTube bezig te zijn of wil je je daar verder in specialiseren? Start gerust met de videocursus. Daarna kun je gewoon starten met de overige cursussen.

Andere cursussen

Naast cursussen voor Google Ads biedt Google in de Skillshop ook andere cursussen aan. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag met Google Analytics. In deze Google Analytics cursus leer je alle ins- en outs over het analyseren van je websitebezoekers, conversies en kanalen.

Het is goed om deze certificaten te behalen en ze bieden een goede basis, maar het toepassen in de praktijk is nog belangrijker om online adverteren onder de knie te krijgen. Wij bieden een gratis traineeship aan. Ja echt, helemaal gratis. Alle disciplines van online marketing komen aan bod en je werkt voor de tofste opdrachtgevers. Meld je aan via dit contactformulier. Dan nemen we contact op wanneer een nieuwe ronde start.

Veelgestelde vragen

Welke Google certificaten zijn er?

  • Google Ads-certificeringen
  • Google Ads Search
  • Google Ads Display
  • Google Ads Video
  • Shopping-advertenties
  • Google Ads Measurement

Hoe lang blijft een Google certificaat geldig?

Een certificering blijft één jaar geldig.

Zijn Google certificaten gratis te behalen?

Ja, Google certificaten zijn geheel gratis te behalen. Ook als je er meerdere wilt doen.

Boost jouw online marketingkennis in 10 weken!

Wil je jouw algemene kennis over online marketing snel een boost geven? Wij sturen je 10 weken lang alle ins en outs van online marketing. Schrijf je snel in!

    Met het versturen ga je akkoord met het Privacy statement.