Wanneer je wilt groeien met jouw website zijn er een aantal tools en hulpmiddelen die echt noodzakelijk zijn. Een tool die absoluut niet mag ontbreken op jouw lijstje is Google Search Console. Deze tool van Google geeft je enorm veel waardevolle inzichten rondom je website én de organische vindbaarheid. Google Search Console de eerste keer instellen kan voor de nodige hoofdpijn zorgen. Laten we stap voor stap jouw website koppelen en vervolgens kijken naar de verschillende functies van deze handige tool.
1. Wat is Google Search Console?
Google Search Console is een gratis tool waarmee jij inzicht krijgt in een heleboel informatie over jouw website. Je krijgt inzicht in jouw organische posities in Google, welke zoektermen ranken en via welke termen bezoekers binnen komen. Daarnaast kun je met GSC (afkorting) ook nog wat technische zaken voor je website regelen zoal sitemaps indienen en website errors bekijken.
Later in deze Google Search Console handleiding kijken we naar alle verschillende functies. Voordat we dit kunnen doen moeten we jouw website eerst koppelen én verifiëren.
2. Google Search Console instellen en verifiëren
Voordat we verder in Google Search console duiken zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Google kan de gegevens van jouw website namelijk alleen tracken wanneer deze is gekoppeld aan Search Console. Je verifieert jouw website zodat Google weet dat jij de eigenaar bent. Dit proces lijkt ingewikkeld, maar is goed te doen met de onderstaande stappen:
2.1 inloggen met je Google account
Voordat je jouw website kan koppelen aan Search Console moet je inloggen. Zodra je bent ingelogd krijg je een blanco overzicht. Druk vervolgens op ‘property toevoegen’ om onderstaand scherm te krijgen. Hier typ je vervolgens jouw domeinnaam in onder het kopje ‘domein’.
Nu je dit hebt gedaan zijn er verschillende mogelijkheden voor het koppelen en verifiëren van GSC aan je website. Welke methode je kiest ligt aan je ervaring met HTML, of je files kan uploaden naar je site én je algemene technische kennis. Klinkt dit allemaal wat ingewikkeld? Geen probleem, wij leggen het je stap voor stap uit.
Je kunt GSC dus op verschillende manieren koppelen aan jouw website. Dit zijn de manieren die wij aanraden:
- Via Google Tag Manager
- Verificatie via een stukje TXT code
2.2 Koppeling via Google Tag Manager
Voor ons gemak heeft Google meerdere manieren aangeboden om een website voor de eerste keer te verifiëren in Google Search Console. Sinds Google aankondigde dat Google Tag Manager gebruikt kon worden om sites te verifiëren, is het een van de populairdere methoden. Hieronder leggen wij je stap voor stap uit hoe je de verificatie met GSC kan regelen via GTM.
Stap 1 | Heb je de juiste rechten?
Om succesvol je website te verifiëren met Search Console via Google Tag Manager, moet je ingelogd zijn bij een account met rechten voor “weergeven,” “bewerken,” en “beheren” op containerniveau in Google Tag Manager. Google kan op deze manier bepalen of je ook echt de eigenaar van het domein bent.
Stap 2 | Vergeet deze code niet
Dit is het punt waar de meeste mensen de fout ingaan. Het is belangrijk om te begrijpen dat er 2 stukjes container code van Google Tag Manager op de site geïnstalleerd moeten worden. Een daarvan is een JavaScript snippet, en de andere is een zogenaamd noscript snippet.
Vaak worden deze noscript snippets vergeten door degenen die Google Tag Manager gaat installeren. Dit stukje code is er voor een reden en is ook cruciaal bij het verificatie proces met GTM.
Stap 3 | Waar plaats je de code?
En nu het belangrijke stukje, de code plaatsen. Het belangrijke stukje met de noscript code moet worden geplaatst na de <body> tag op de homepage. Dus als je dit stukje code hier NIET installeert, en het staat niet direct achter de eerste body tag, zal Google het domein niet kunnen verifiëren.
2.3 Koppeling via TXT code
Zolang je toegang hebt tot je domein provider, pak je het stukje code uit de instructies en voegt deze toe als een TXT record op je domein. Sla de DNS (Domain Name System) op met het TXT record toegevoegd en wacht 15 minuten voordat je op ‘verify’ klikt.
3. Google Search Console uitleg
Zodra GSC verbonden is aan je site kun je aan de slag met je gegevens. Wanneer je dit net hebt gedaan kan het een paar dagen duren voordat je data te zien krijgt. Ben dus nog even geduldig. Laten we alvast kijken naar de standaard data die je te zien krijgt in het dashboard. Wanneer je in het menu naar het kopje ‘prestaties’ gaat krijg je het volgende te zien:
Je ziet hier 4 verschillende factoren. Door op de vakjes te klikken kun je ze aan of uit zetten. Wat ze betekenen? Dat leggen we je uit:
- Blauw: is het totaal aantal klikken uit organisch verkeer. Je krijgt inzicht in bezoekers die via de SERP (search engine result page) op jouw website zijn gekomen.
- Paars: is het totaal aantal vertoningen. Je krijgt inzicht in hoe vaak jouw URL is gezien door een Google gebruiker in de SERP.
- Groen: is het gemiddelde CTR. De click through ratio klinkt ingewikkelder dan dat die is. De CTR wordt berekend door het aantal klikken te delen door het aantal vertoningen.
Best wel handig, toch? Laten we de andere functies van Google Search console eens bekijken.
3.1 Index
Links in je menu zul je verschillende functies zien staan. Een overkoepelend kopje is ‘Index’. Je ziet hier de volgende onderdelen:
- Dekking
- Sitemaps
- Verwijderingen
In het dekkingsrapport zie je welke problemen er zijn met welke pagina’s op het gebied van indexering. Je krijgt dus ook direct inzicht in het probleem én hoe je dit kunt oplossen.
Via Google Search Console kun je ook de sitemap van jouw website indienen. Met een sitemap kan Google jouw website beter begrijpen. Je laat aan Google zien welke pagina’s belangrijk zijn en hoe je website is opgebouwd. Met deze info kan Google jouw website beter lezen waardoor ze je ook beter kunnen indexeren.
In GSC dien je jouw sitemap in. Na een tijdje zal Google deze verwerken en kun je verschillende zaken bekijken zoals de index dekking.
Let op: Om een sitemap in te kunnen dienen heb je volledige eigenaarsrechten van de property nodig.
Het kopje verwijderingen verklapt al snel wat je er mee kunt. Wanneer je om een of andere reden snel content wilt verwijderen uit google kun je dat hier aangeven. Je kunt hiervoor een verzoek naar Google sturen en zij zullen ervoor zorgen dat je content niet maar zal ranken in hun zoekmachine.
3.2 Optimalisaties
Onder optimalisaties staan een paar handige functies en rapporten. Laten we ze stuk voor stuk samen doornemen.
3.2.1 Paginafunctionaliteit | Nieuw*
De pagina functionaliteit functie van Google Search console is vrij nieuw. Deze is onlangs toegevoegd een geeft inzicht in functionaliteit van je pagina’s. Google beoordeelt dit op basis van een aantal factoren: site vitaliteit, gebruiksgemak op mobiel, beveiligingsproblemen, HTTPs en advertentie functionaliteit. In dit rapport kun je het percentage van je pagina’s bekijken die door Google als functioneel worden beschouwd.
3.2.2 Site-vitaliteit rapport
Onder optimalisaties vind je het rapport voor site-vitaliteit. Je krijgt hier inzicht in hoe je pagina’s presteren op basis van de verzamelde data. Je kunt dus zien of de laadtijd van jouw pagina’s goed is, moet worden verbeterd, of slecht is. Je ziet dus direct of er werk aan de winkel is én op welke paginas. De vitaliteit van je site is dan ook erg belangrijk. Hoe langer je laadtijd, hoe hoger de bouncepercentages over het algemeen zullen zijn. We zijn er allemaal schuldig aan. Duurt het laden te lang? Dan klik je de pagina weg en zoek je opnieuw.
3.2.3 Gebruiksgemak mobiele apparaten
Een website die goed functioneert op mobiele apparaten is belangrijker dan ooit. Het verkeer via mobiele apparaten blijft alsmaar groeien, maar wordt nog vaak vergeten. Het is dus belangrijk dat jouw website op de juiste wijze geoptimaliseerd is zodat ook mobiel verkeer goed kan navigeren op de site.
In het rapport voor mobiele apparaten krijg je dan ook direct inzichten over de mobiele vriendelijkheid van jouw website. Je krijgt inzicht in pagina’s die bijvoorbeeld nog niet goed leesbaar zijn voor mobiele gebruikers. Veel voorkomende problemen zijn bijvoorbeeld klikbare elementen die te dicht op elkaar staan, of content die te breed is voor het scherm.
Direct weten of jouw website mobielvriendelijk is? Doe de mobielvriendelijke test van Google.
3.2.4 Broodkruimels
Een broodkruimel op een pagina geeft de positie van de pagina in de site hiërarchie aan, en kan gebruikers helpen om een site effectief te begrijpen en te verkennen. Een gebruiker kan helemaal naar boven in de sitehiërarchie navigeren, één niveau per keer, door te beginnen bij de laatste broodkruimel in het broodkruimelspoor. In GSC kun je kijken of je broodkruimels geldig zijn. Wanneer dit niet zo is kun je dat hier ook direct zien.
3.2.5 Beveiligingsproblemen
Merkt Google problemen op rondom de beveiliging van je site? Dan krijg je hier een melding over in Google Search console. Niks aan de hand? Dan krijg je onderstaande melding te zien:
4. Extra tips
Elke Google Search Console gebruiker heeft zijn eigen trucjes voor de tool. Wij hebben een paar extra tips onder elkaar gezet die jij kunt gebruiken ter inspiratie.
4.1 Inspiratie voor optimalisatie
Wanneer je content al een tijdje online staat is het goed om deze zo nu en dan te optimaliseren. Doordat de content al langer online staat heb je meer data tot je beschikking, maak hier daarom ook zeker gebruik van.
Via GSC kun je voor een specifieke pagina data inzien. Je kunt dus zien met welke termen je rankt én hoeveel verkeer hier vandaan komt. Je ziet hier dus ook zoektermen waar deze pagina op wordt gevonden of vertoningen voor krijgt. Misschien had je deze termen zelf nog niet eens meegenomen. Je kunt dus zo snel en efficiënt een lijstje van termen achterhalen waarmee je jouw content kunt optimaliseren.
5. Overige functies
GSC heeft nog een aantal extra functies waar je op het begeven moment mee te maken krijgt. Wij sommen ze nog even voor je op.
5.1 Extra gebruikers toevoegen Google Search Console
Wanneer een website meerdere beheerders heeft kun je deze gemakkelijk toevoegen. Je hebt verschillende soorten gebruikersrechten:
- Eigenaar. Heeft toegang tot alle functies en kan gebruikers toevoegen of verwijderen.
- Gebruikers met alle rechten. Kan de meeste data en functies bekijken/gebruiken.
- Gebruikers met beperkte rechten. Heeft de rechten om de meeste data te bekijken.
Zo voeg je een gebruiker toe aan Google Search Console:
- In het linker menu selecteer je helemaal onderaan ‘instellingen’
- Je krijgt vervolgens onderstaand scherm te zien:

- Wanneer je op ‘gebruikers en rechten’ klikt krijg je een overzicht van alle gebruikers met rechten op het domein
- Klik op de grote blauwe knop met ‘gebruiker toevoegen’
- Hier kun je het e-mailadres toevoegen van de persoon waaraan je rechten wilt verlenen. Je hebt hier de keuze tussen volledige of beperkte rechten.
5.2 Google Search Console koppelen aan Google Analytics
Als extra kun je Search Console koppelen aan je eigen Google Analytics-account, zodat je alle relevante vertoningen, kliks en termen direct terugziet in je GA dashboard. Om dit te doen, moet je website geverifieerd en verbonden zijn met zowel Google Analytics als Google Search Console.
Zo koppel je de 2 aan elkaar:
- Klik linksonder op het tandwiel icoontje met ‘beheerder’
- Onder ‘Property’ klik je op ‘Property-instellingen’
- Klik op de knop ‘Search Console aanpassen’
- Selecteer de juiste site
- Klik op ‘opslaan’
Vervolgens kun je in Google Analytics onder ‘Acquisitie’ het rapport van Search Console vinden.
Wil jij meer weten over online marketing of ben jij op zoek een bonuscollega die deze werkzaamheden uit handen neemt? Neem dan contact met ons op! Of vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!