Het einde van het schooljaar is nog niet in zicht, maar de keuze om je in te schrijven voor een opleiding komt steeds dichterbij. Ben jij geïnteresseerd in online marketing? En wil je weten welke opleiding hier het beste bij past? Wij zetten de drie opleidingen die het beste aansluiten bij het vak van online marketeer voor je op een rijtje! 

Wat doet een online marketeer? 

Om erachter te komen welke opleiding het beste is, is het eerst belangrijk om te weten wat een online marketeer nu eigenlijk doet. 

Een online marketeer is een overkoepelende term voor iemand die verschillende vormen van marketing bedrijft. Hierbij moet je denken aan de verschillende online marketing disciplines: SEO, SEA, social media, advertising, E-mail marketing, affiliatie marketing, CRO/UX, data driven marketing, concept, copy, strategie en consultancy. 

Een online marketeer heeft een groot en divers takenpakket. Dit komt doordat de wereld waarin een online marketeer, het internet, werkt ook heel groot en dynamisch is.  Maar je hoeft als online marketeer niet alles te weten, hoor. Elke discipline heeft een specialist, de deskundige binnen zijn discipline. Je kunt het dus altijd vragen aan je collega.

Welke opleiding moet ik volgen om online marketeer te worden?

Op hogescholen en universiteiten zijn er geen specifieke opleidingen om online marketeer te worden. Er zijn wel een aantal opleidingen in de richting van communicatie en/of marketing die geschikt zijn. Deze opleidingen vormen de basis om online marketeer te worden. Hieronder zetten we de meest geschikte voor je op een rijtje!

opleidingen online marketing

Commerciële Economie

Commerciële Economie is een hbo-opleiding die gericht is op marketing, management, communicatie en sales. Dit is een opleiding die goed aansluit bij de leerdoelen die je als online marketeer hebt. Je leert te ontdekken de wensen en behoeften van de consument zijn en ze te vertalen naar marketinggerichte activiteiten. Dit doe je door strategische en operationele marketing- en salesplannen te maken en te evalueren. 

Je moet er wel rekening mee houden dat elke opleiding een ander curriculum heeft. In makkelijke taal: de inhoud van de vakken is verschillend per opleiding. Op de Hogeschool van Rotterdam kun je bijvoorbeeld kiezen uit vier verdiepingen: Creative Marketing & Sales, Global Marketing & Sales, Marketing of Social Business en Sportmarketing & Management. Let er dus goed op dat elke hogeschool of universiteit haar eigen aanpak heeft. Welke aanpak past het beste bij jou?

Creative Business 

De Creative Business-opleiding leidt je op tot een creatieve en ondernemende mediaprofessional. Je leert hier alles over marketing, film, televisie, evenementen, radio en focust je op de media en de entertainmentindustrie. Marketing speelt een belangrijke rol, maar ook hier kan het weer verschillen per opleiding. We kunnen het niet genoeg benadrukken: elke opleiding heeft andere aanpak hebben of een ander lespakket. Houd daar dus rekening mee bij je keuze!

Wat is de beste online marketing opleiding?

Commerciële Economie, Communicatie en Creative Business zijn alle drie goede opleidingen online marketeer te worden. Maar je wordt pas echt online marketeer als je in de praktijk gaat werken. 

De wereld waarin je als online marketeer werkt, is zo veranderlijk dat het lastig is om er direct na je opleiding in te duiken. Een mooie aanvulling op je opleiding is daarom een traineeship of een rol waarin je de ruimte krijgt om die ervaring op te doen. Je kunt ook kiezen voor een master, alleen geeft dit je niet de praktijkervaring die je nodig hebt. 

Happy Talents

Een plek als Happy Talents kan je de juiste tools aanreiken om praktijkervaring op te doen. In de online marketingrichting waarin jij geïnteresseerd in bent. Happy Talents is een online marketing traineeship waarin je werkt aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. En omdat je tijdens het traineeship gedetacheerd wordt, doe je ook nog eens ervaring op binnen verschillende organisaties. Op deze manier kun jij ontdekken wat voor online marketeer jij bent. Ben je enthousiast geworden? Meld je dan nu aan! Dan kunnen we samen een Happy start in je carrière maken.

    Velden met een * zijn verplicht.