SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie, is een belangrijk onderdeel binnen de online marketing. Maar ondanks dat je met simpele SEO-tips je vindbaarheid al kan verbeteren, blijft het vaak een ondergeschoven kindje. Zoekmachine optimalisatie zorgt ervoor dat jouw website in de zoekresultaten goed naar voren komt, maar resultaten zijn vaak pas te zien over de lange termijn.
Wil je een opfrisser over de betekenis en inhoud van SEO? We leggen je het graag uit.
Waarom is SEO zo belangrijk?
Websitebezoekers die binnenkomen via organische zoekresultaten zijn vaak anders dan bezoekers via bijvoorbeeld paid search of social media. Organische bezoekers:
- hebben vaak een lager bouncepercentage
- zijn veelal langer op jouw website aanwezig
- bezoeken gemiddeld meer pagina’s van jouw website
10 SEO tips die je direct kan toepassen
Kwalitatief zijn deze bezoekers dus vaak beter dan via andere kanalen. Maar wat moet je doen om hoger te scoren in die organische zoekresultaten? Ik geef je 10 SEO tips in dit artikel.
1. Ben je bewust van de 3 pijlers van SEO
Search Engine Optimization is gebaseerd op 3 pijlers, namelijk:
- content
- techniek
- autoriteit
Ga je aan de slag met zoekmachine optimalisatie? Dan moet je je dus focussen op alle drie deze onderdelen. Schrijf content die aansluit bij je doelgroep en waar zoekwoorden in staan die je doelgroep gebruikt. Zorg dat je website snel is en goed functioneert zodat websitebezoekers goed over je website kunnen navigeren zonder lang te moeten wachten voordat een pagina laadt. En geef je website autoriteit om te laten zien dat de informatie die jij deelt op jouw website van waarde is voor de lezers.

2. Schrijf voor je gebruiker en niet voor Google
Een van de meest voorkomende SEO-tips op het internet over het afgelopen jaar is: “Schrijf voor je gebruiker en niet voor Google”. En dit is natuurlijk waar. Als je met zoekmachine optimalisatie aan de slag gaat dan ligt de focus vooral op hoe jij met bepaalde zoekwoorden hoger scoort in Google. Een aantal jaren terug was deze gedachtegang prima, maar intussen heeft Google zich verder ontwikkeld. Zeker met de updates van het afgelopen jaar is duidelijk dat Google je teksten echt begrijpt, ook wanneer je synoniem van je focus zoekwoord gebruikt.
Zorg dat je wordt getoond in de featured snippets van Google. Deze samenvattende antwoorden staan bovenin de zoekresultaten en zijn dus van veel toegevoegde waarde. Een kennisbank starten helpt bij het bereiken van deze posities. We snappen dat dit veel tijd kost, maar door een zo duidelijk en gedetailleerd mogelijk antwoord te geven op een zoekopdracht, kun je ook een plekje in de featured snippets veroveren.
3. De kracht van linkbuilding mag niet worden vergeten
Linkbuilding is misschien wel hét belangrijkste onderdeel van SEO. Het zorgt ervoor dat de teksten die je schrijft autoriteit hebben en dus belangrijk gevonden worden door Google. Vergeet dit onderdeel dus niet in je SEO-strategie. Via platformen als Sitedeals kun je gemakkelijk in contact komen met andere linkbuilders en zo een mooie autoriteit opbouwen voor jouw website. Daarnaast kun je betaalde samenwerkingen aangaan met bloggers of influencers, die jouw product of dienst onder de aandacht brengen bij jouw doelgroep.
4. Bepaal de zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden
Deze SEO-tip is wellicht in de andere tips al deels naar voren gekomen. Ook in deze tijd is deze tip nog van belang. Vergeet dus niet om goed te kijken naar de zoekwoorden die je wilt gebruiken op je website. Stel jezelf de volgende vragen:
- Zijn dit de zoekwoorden waar mijn doelgroep op zoekt?
- Zijn er synoniemen die wellicht meer zoekvolume hebben?
- Hoe kan ik deze zoekwoorden op mijn website naar voren laten komen?
- Zit er genoeg zoekvolume op het zoekwoord?
- Zit er niet te veel concurrentie op het zoekwoord? Ofwel: is het realistisch dat ik een toppositie kan behalen wanneer ik dit zoekwoord in mijn teksten verwerk?
Als je deze vragen goed beantwoord dan ben je goed op weg om jouw organische zichtbaarheid te vergroten.
5. Gebruiksvriendelijkheid van je website
Een belangrijke ranking factor is de gebruiksvriendelijkheid voor de bezoekers van jouw website. Zorg hierbij dat de opmaak van je website aantrekkelijk en logisch is. Ook kan je website niet te traag zijn, want dit is een van de grootste irritaties bij je bezoekers. Zorg ook dat je sitestructuur logisch en makkelijk te navigeren is voor zowel de bezoeker als voor Google. De sitestructuur van je website is bepalend voor je SEO-strategie. Het heeft invloed op:
- de verdeling van je zoekwoorden over de website
- je linkbuilding strategie
- de manier waarop bezoekers over je website navigeren
Vanuit SEO moet je goed naar je sitestructuur kijken, maar ook binnen andere onderdelen van je online marketing strategie kun je hier mooi gebruik van maken. Ga je een nieuwe sitestructuur maken? Vergeet dan ook niet om te kijken naar mooie URL’s.
- Plaats je belangrijkste zoekwoord in de URL
- Eindig je url niet met .html of .php
- Kijk goed naar de opvolging van pagina’s, bijvoorbeeld /blogs/10-seo-tips/
Oh ja, en zorg dat je website mobile friendly is! Je begrijpt dat het grote deel van je bezoekers via een mobiele telefoon jouw site bezoekt. Bij B2B-organisaties bezoeken bezoekers de website nog vaker via een pc of laptop, maar dit bekekent niet dat er geen rekening gehouden moet worden met mobile friendliness. Google vindt dit namelijk ook erg belangrijk.
6. Vergeet je meta data niet
Is dit het eerste SEO-tips artikel dat je leest of heb je er al meer bekeken? Dan is deze tip vast al voorbij gekomen. Meta data. Deze data bepaalt hoe jouw webpagina wordt weergegeven in Google. Hieronder een voorbeeld van hoe dit is ingesteld voor het artikel wat je nu aan het lezen bent.

De meta data van je webpagina bestaat uit twee onderdelen, namelijk de meta title en de meta description. Er is steeds meer twijfel over of deze informatie nu echt invloed heeft op je ranking in Google, maar het heeft hoe dan ook invloed op je bezoeker. Staat hierin de informatie die hij/zij zoekt? Dan zal de kans groter zijn dan deze persoon jouw website gaat bezoeken. Met een tool als Screaming Frog kun je heel makkelijk een analyse maken van je website en zien of jouw meta data goed is ingesteld.
7. Vergeet niet om visuals toe te voegen aan je website
Wellicht heb je gezien dat ik door de tekst heen een aantal afbeeldingen heb toegevoegd. Dit doe ik niet voor niks. Reden nummer één is natuurlijk om mijn verhaal te ondersteunen. Meta data is makkelijker te begrijpen wanneer hier een voorbeeld bij wordt getoond. Reden nummer twee om afbeeldingen toe te voegen is omdat ik dan gebruik kan maken van alt-tekst. Dit is een beschrijving die ik mee kan geven aan de afbeelding die Google vervolgens ziet. Google weet in dit geval zo ook dat de afbeelding te maken heeft met SEO tips. Maak jij op jouw website al gebruik van afbeeldingen en heb je de alt-tekst ingevuld?
Naast afbeeldingen zijn video’s ook fijn voor jouw bezoekers. Je kunt bestaande video’s gebruiken, maar eigen video’s zijn nog altijd beter. Wanneer je andere video’s gebruikt, dien je wel te zorgen dat deze goed aansluiten op de content van je blog of landingspagina.
8. Voorkom 404-foutmeldingen van je URL’s
Je bent uren aan het Googlen op zoek naar informatie over een project waar je mee bezig bent. Je hebt eindelijk een zoekresultaat gevonden wat je bevalt, dus je klikt op de link om verdere informatie te bekijken. Vervolgens kom je op de website en dan krijg je de melding “Oeps… deze pagina bestaat niet”. Nog vervelender dan dit? Dat het jouw website is waar mensen waardevolle informatie denken te vinden en dat dan de pagina niet meer werkt! Voorkom dus 404-meldingen.
Hoe kun je dit het beste doen? Ook hierbij is Screaming Frog weer een handige tool. Hiermee kun je gemakkelijk een analyse maken van de URL’s die gevonden worden door de zoekmachine. Heb je een 404-pagina gevonden? In de meeste gevallen is het het beste om een redirect in te stellen naar een andere pagina. Hiermee geef je de waarde die je hebt opgebouwd op de niet werkende URL door aan een andere pagina. Zo gaat er geen waarde verloren en wordt je bezoeker altijd doorverwezen naar een pagina die voor hen interessant kan zijn.
9. Sla social media niet over
Het zichtbaar zijn met jouw organisatie op social media kan ook invloed hebben op hoe jouw website scoort binnen Google. Heb jij een artikel geschreven? Deel dit dan op Facebook of LinkedIn. Het laat je volgers zien waar je mee bezig bent én het laat Google zien dat je de informatie graag wilt delen. Krijg je veel interactie dankzij je post? Dan kan dit ook voor de autoriteit van die pagina goed uitpakken.
10. Waar ben jij specialist in?
Je hebt een website en die website heeft natuurlijk een bepaald doel. Maar waarom zou ik voor jouw website kiezen? Laat zien waar jij specialist in bent. Deel je kennis over de onderwerpen waar jij een autoriteit in bent. Deze kennis zal dan opgepakt worden door de bezoeker en misschien delen zij zelfs de kennis of geven ze een link naar jouw website zonder dat je er om hoeft te vragen. Je hebt een website omdat je een bepaald doel wilt bereiken, maar ook omdat je over kennis van een bepaald onderwerp beschikt. Laat dit zien. Google zal je dan vanzelf opmerken.
Aan de slag met deze SEO-tips in de praktijk?
Het klinkt misschien heel makkelijk als je het hier zo leest, maar hoog scoren in Google is een grote uitdaging. Wil je hier voor jouw organisatie niet zelf je vingers aan branden? Of wil je juist samen met iemand sparren welke stappen eerst te nemen? Kijk dan eens naar onze SEO-training of overweeg een interim online marketeer.