Elk bedrijf heeft tegenwoordig een website. Je loopt dan ook achter wanneer je dit niet hebt en dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om direct te beginnen of juist meer inzicht te krijgen over je website om zo je conversie te stimuleren. Het is dan niet alleen fijn om de juiste mensen in te schakelen, maar ook om zelf de basics te kennen. Daarom help ik je graag met de vraag wat een CMS systeem is en hoe je de juiste kiest zodat ook jij zelf snelle wijzigingen kan doorvoeren.
Wat is een CMS?
Als eerst moet je weten dat CMS staat voor content management systeem. Dit is een systeem die de mogelijkheden biedt om je website, webshop of affiliate platform in te richten zoals jij dat wil. Om je website in te richten heb je daardoor tegenwoordig geen specifieke technische kennis meer nodig. Het voordeel van een CMS systeem is dat je voor een klein bedrag sjablonen koopt die van tevoren zijn vormgegeven en gecodeerd met functionaliteiten. Zo hoef jij je niet bezig te houden met het design of de technische aspecten, maar kies je gewoon de mooiste en beste optie. Scheelt natuurlijk een hoop geld ten opzichte van een volledige website te laten bouwen. Kijk van tevoren wel eerst welke vormgeving bij je bedrijf past en welke functionaliteiten het bedrijf goed kan gebruiken om de klanten zo goed mogelijk te bedienen. Ondanks dat de gebruiksdrempel laag ligt gebruiken zelfs de grootste bedrijven de meest standaard CMS systemen.
Waarom een CMS gebruiken voor je website?
Wanneer je gaat voor een ‘handgemaakte’ website, dus een website die volledig gecodeerd is, moet de website van A tot Z ontwikkelt worden. Zo bouw je wel de website die volledig bij je past, maar zijn de kosten erg hoog en kun je als bedrijf vaak zelf geen aanpassingen doorvoeren. Daardoor ben je eigenlijk altijd gebonden aan een derde partij die de volledige website in beheer heeft. Om deze redenen kiezen 47% van alle websitebouwers, zelfs die van de grootste bedrijven, ervoor om gebruik te maken van de voordelen die een CMS systeem biedt:
Gebruiksvriendelijkheid
CMS systemen maken over het algemeen gebruik van een admin panel (back-office). Hierdoor is heb je een geordend overzicht over wat je kunt doen en maak je gemakkelijk pagina’s aan. Eenmaal bezig met het opzetten van een pagina, zie je dat je vaak werkt met een drag en drop systeem, waardoor je elementen, teksten en pagina’s makkelijk versleept, vergroot of stijlt. Vergelijk het met Microsoft Word gecombineerd met Powerpoint.
User en mobile friendly
Zoals eerder vertelt, kun je templates, in de vorm van sjablonen, gebruiken om het geraamte van de website op te zetten met de juiste functionaliteiten. Daarnaast zijn deze templates vaak vooraf zo gecodeerd dat de website direct responsief is op verschillende devices. Dat betekent dat het formaat van de website automatisch wordt aangepast en geschaald, waardoor elke gebruiken zonder problemen de website kan gebruiken.
Meerdere gebruikers
Je hebt als beheerder de mogelijkheid om toegang te verlenen aan werknemers. Zo kun je ervoor kiezen om volledige of juiste beperkte toegang te geven aan werknemers om aanpassingen door te voeren. Denk hier bijvoorbeeld aan het bewerken van een pagina, toegang verkrijgen tot een code, etc.
Uitbreiden van functies
Vaak heeft een standaard template veel functionaliteiten, maar kan het ook zo zijn dat je net wat meer nodig hebt. Daarvoor zijn de zogeheten plug-ins in het leven ingeroepen. Dit kun je zien als website extensies die eenvoudig te downloaden zijn, waardoor je toch de juiste functies kunt gebruiken. Denk hierbij aan geavanceerde personalisatie zoals velden voor het aanmelden voor de nieuwsbrief, social media knoppen, etc.
SEO rankings
Het CMS systemen leggen de focus op je content. Door het gebruik van een CMS website begrijpen zoekmachines vaak goed hoe de website in elkaar zit. Daardoor worden de website prestaties automatisch verbeterd, wat positieve gevolgen heeft op de rakings in de zoekmachines
Beste website software
Om je verder op weg te helpen bij het kiezen van een CMS en het bouwen van een CMS website, help ik je graag door de meest populaire open source content management systemen uit te lichten. Zo kom je alles te weten over de beste gratis CMS-systemen die door de meest grote bedrijven worden gebruikt.
Wanneer je op zoek gaat naar een CMS wil je natuurlijk de beste website software. Het moeilijke hieraan is dat je wel meer dan 100 verschillende content management systemen hebt. Bij de ene heb je bijvoorbeeld standaard veel opties en bij de andere moet het nog worden geïnstalleerd. Daarom is het goed om eens te kijken naar welke systemen het vaakst gebruik worden en waar ze goed voor zijn.
CMS WordPress
WordPress is met haar 18 miljoen gebruikers het meest gebruikte CMS systeem op de markt. Oorspronkelijk werd het ontworpen als een systeem voor bloggers. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot de meest gebruikte website tool in elke branche. Dit heeft het meest te maken met de vele extensies die de gebruiker eenvoudig kan installeren. Zo kan de basis software gemakkelijk geüpgraded worden tot een volledig zelf ingericht CMS.
- 18.000 uitbreidingsmogelijkheden en meer dan 14.000 gratis templates
- Installatie binnen 5 minuten
- URL’s vriendelijk voor zoekmachines
- Responsieve templates & mobiele beheer tools
TYPO3
Na WordPress wordt de CMS TYPO 3 het meest gebruikt. De softwareontwikkelaars zien het systeem zelf als een enterprise managementsysteem. Daardoor het makkelijk om te koppelen met andere interne bedrijfssystemen. Daarnaast is het voordeel van dit systeem dat het constant in ontwikkeling is. Zo zorgen de ontwikkelaars ervoor dat de software up-to-date blijft en in een razend snel tempo ontwikkelt. Het meeste wordt dit CMS gebruikt voor e-commerceplatforms en portalen.
- Contentmanagementsysteem voor grote bedrijven
- Grote hoeveelheid functies
- Rechtenbeheer uitgebreid en vooraf geïntegreerd
- Interfaces te koppelen van andere systemen zoals CRM- of ERP-oplossingen
Joomla
Joomla heeft in begin 2021 wereldwijd zo’n 2,5 miljoen installaties op haar naam staan. Door de eenvoud kunnen zowel beginners als gevorderde ermee uit de voeten. Toch heeft dit CMS systeem standaard meer toepassingsmogelijkheden dan WordPress. Voor gebruikers zonder professionele IT-achtergrond is er altijd nog een goede documentatie, zoals de handleidingen van de community en het actieve gebruikers forum.
- Meer dan 7 400 extensies beschikbaar
- Contentbeheer objectgebaseerd
- Community support
Drupal
Grappig, maar het CMS systeem Drupal is ontworpen door studenten. In korte tijd werd het zo groot dat het uitgroeide tot een CMS voor iedereen die wil starten met een website. Zo is het tegenwoordig een volwaardig opensource-CMS die naar de miljoen installaties klimt. Dit heeft te maken met de lichte installatie en de uitgebreide basis module die veel functionaliteiten hebben, zoals weblogs, forums en tag clouds. Daarnaast is het ook gemakkelijk uit te breiden met verschillende modules en functies.
- Mobile-first. …
- Rijke integratiemogelijkheden. …
- Veiligheid. .
Meer weten over CMS systemen?
CMS systemen zijn tegenwoordig dus net zo belangrijk als elk ander systeem binnen een bedrijf. Het kan namelijk voor directe opbrengst zorgen, maar ook voor het mislopen van omzet. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de benodigde mogelijkheden en functionaliteiten. Mocht je willen switchen van CMS of nieuw zijn in de wereld van CMS systemen, laten we dan eens samen een koffietje drinken of stuur me een connectieverzoek via Linkedin en laten we elkaar slimmer maken! Of laat een berichtje achter in onderstaand formulier en ik neem contact met je op.
Met het versturen ga je akkoord met het Privacy statement