Skip to main content
Home » Blogs » Waarom video marketing essentieel is voor je bedrijf

Tegenwoordig vergaren wij iedere dag bakken met informatie. Het is onmogelijk  om alles te onthouden. Gelukkig helpen onze hersenen daarbij en filteren ze informatie die wij niet als relevant ervaren. Als bedrijf wordt het hierdoor steeds moeilijker om op te vallen. Inzetten op video marketing lijkt hierin een potentiële goudmijn. Aangezien iedereen de uitspraak kent: “een beeld zegt meer dan duizend woorden” waarbij je met video zelfs bewegende beelden hebt dus next level! Een vette video over een product blijft veel beter hangen dan een tekstadvertentie die zegt: “koop nu dit product”. Video marketing is ‘hot’ dus mis de boot niet als bedrijf!  

Wat is video marketing?

Bij video marketing ligt de focus, je raad het al, op marketing via video. Als we het echt willen definiëren komt het neer op: “het maken en distribueren van video content op een strategische manier, met als doel het promoten van producten,  merken of diensten”. Video marketing is vooral gefocust op de awareness- en overwegingsfase. Met een video probeer je de consument kennis te laten maken met een product of dienst en deze op een zo gunstig mogelijke manier te positioneren zodat mensen het product of de dienst gaan overwegen. Hier een paar leuke feitjes op een rij:

 • In 2020 bestond 80% van het internetverkeer uit bewegend beeld
 • Uit onderzoek blijkt dat 43% van de consumenten graag meer video-content ziet van bedrijven
 • 500 miljoen mensen bekijken elke dag video’s via Facebook
 • Social video genereert 1200% meer shares dan tekst en afbeeldingen gecombineerd

Welke kanalen zijn er?

Nu we scherp hebben wat video marketing is, zijn er verschillende platformen om een video op te plaatsen. Hieronder de belangrijkste platformen.

Youtube

Als je aan video denkt, denken veel mensen meteen aan Youtube. Ongeveer 35% van de internetgebruikers gebruikt Youtube en er wordt dagelijks meer dan 500 miljoen uur aan video bekeken op dit platform. Er is dus geen reden om vandaag nog niet te beginnen met het aanmaken van een gratis Youtube account en deze te vullen met toffe bedrijfs- en productvideo’s. Dit dachten wij bij Happy Talents ook en zijn daarom sinds kort ook een YouTube kanaal gestart. 

video marketing trends

Vimeo

Als steeds groter wordend videoplatform gaat Vimeo steeds meer de concurrentie aan met Youtube. Maandelijks bekijken miljarden mensen video via Vimeo. Echter is het grote verschil met Youtube is dat je voor het gebruik van Vimeo een abonnement moet afsluiten en is geen mogelijkheid om te adverteren op het platform. Vimeo is exclusiever waardoor de focus ligt op hoogwaardige video content.

Facebook

Naast Youtube worden ook Facebook regelmatig gebruikt voor het plaatsen van video’s. Voor Facebook geldt dat er dagelijks 100 miljoen uur aan video content wordt bekeken waarbij 85% dit zonder geluid doet. Het gaat hierbij niet uitsluitend om video’s via Facebook Advertising. Het gaat namelijk bij het merendeel van de video’s niet om de commerciële boodschap.

Instagram

Instagram blijft net als Facebook een app waar veel consumenten uren op spenderen. Voor video wordt er op Instagram vaak “instagram stories gebruikt” om bijvoorbeeld consumenten een kijkje achter de schermen te geven bij het bedrijf.

Waarom video marketing?

Nadat we de eerste twee alinea’s opgewarmd zijn en kennis hebben gemaakt met wat video marketing is, wordt nu duidelijk waarom video marketing belangrijk is voor je bedrijf. Er zijn veel redenen te noemen, maar dit zijn de belangrijkste drie:

 • Doorslaggevend bij beslissing consument
 • Gigantisch bereik via social media
 • Connectie maken met je klanten

Doorslaggevend bij beslissing consument

Wanneer consumenten twijfelen over een product of dienst kan een video deze mensen over de streep trekken. Uit onderzoek van Raw Shorts uit 2019 blijkt namelijk dat 64% van de consumenten eerder geneigd is om een aankoop te doen na het zien van een video van dat product. Dit betekent dat met name in de overwegingsfase, video marketing kan bijdragen aan het overtuigen van consumenten met eventuele twijfels. Zodra je als bedrijf geen video marketing inzet loop je dus het risico dat mensen blijven twijfelen over je producten of diensten en uiteindelijk toch besluiten om het niet te doen. Zo loop je mogelijk flink wat inkomsten mis.

Gigantisch bereik via social media

Ik stipte het net al even aan bij kanalen, maar video marketing zorgt voor een ongekend bereik via social media platforms. Daarbij  is de deel-knop bij een video een veelgebruikt fenomeen, wat er voor kan zorgen dat je een “viral” krijgt. Bij een viral is het je gelukt om ontzettend veel mensen in korte tijd te bereiken, wat betekent dat dit allemaal potentiële prospects zijn, die jouw producten willen kopen of dienst zouden afnemen. Kortom, flink wat extra geld in het laatje van je bedrijf.

Connectie met je klanten

Video marketing draagt bij aan het versterken van de band met je klanten. Als bedrijf wordt aangeraden  om met je video’s niet alleen te focussen op de producten of diensten van je bedrijf, maar laat ook eens de persoonlijke kant van je bedrijf zien! Stel bijvoorbeeld je personeel eens voor in een video. Zo krijgen consumenten ook een gezicht bij het bedrijf en dat maakt het allemaal net wat menselijker. Daarnaast kan bijvoorbeeld het maken van een persoonlijke video waarbij je op interactie met de consumenten uit bent, zorgen voor meer verbondenheid met de klant. Deze verbondenheid kan zich uiteindelijk uiten in meer loyale en terugkerende klanten. Dat is voor veel bedrijven ontzettend veel waard!

Trends op het gebied van video marketing

Nu ook duidelijk is waarom video marketing zo belangrijk is voor bedrijven, wordt het tijd om de blog af te sluiten met  een aantal video marketing trends. Zodat je deze mogelijk ook kan implementeren binnen je eigen bedrijf! Het gaat om de volgende drie trends:

Gebruik van animatie

De techniek van animatie bestaat eigenlijk al heel lang maar bedrijven benutten nog steeds niet het volledige potentieel. Toch zie je de laatste jaren dat bedrijven steeds meer de voordelen in beginnen te zien van animatie en hier dan ook gebruik van maken. Animatie is veelzijdig, wat betekent dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt elke emotie of elk ding wat je maar bedenkt maken met animatie. Dit kan bijdragen aan unieke content waarmee je je onderscheidt ten opzichte van je concurrenten. De vorm van animatie die het afgelopen jaar gigantisch in populariteit is gestegen, is het gifje. Dit bewegende grappige beeld van een paar seconde is bijvoorbeeld  niet meer weg te slaan uit de betaalapp Tikkie. Een GIF-animatie draagt bij aan meer betrokkenheid met je klanten en bezorgt iedere keer een lach op je gezicht.

Opkomst van Live Streaming

Live Streaming is het afgelopen jaar door corona explosief gegroeid. Dit is een logische ontwikkeling aangezien fysieke ontmoetingen en meetings minder mogelijk waren. Live streaming was voor bedrijven daarom het ideale alternatief om het persoonlijke contact met klanten of consumenten in stand te houden. Door de corona crisis en daardoor het vele livestreamen zijn bedrijven ook anders tegen seminars of demonstraties aan gaan kijken. Voor corona zouden die absoluut fysiek moeten plaatsvinden, maar eigenlijk door de corona crisis wordt live streaming nu al steeds meer als serieuze optie gezien. Live Streaming zal door veel bedrijven gebruikt blijven worden en de mogelijkheden zijn hiermee eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld via een live stream een rondleiding geven binnen je bedrijf of een webinar live streamen.

Focus op de fase van de consument

Het allerbelangrijkste is dat een video aansluit bij de behoefte van de consument op dat moment. Als iemand in de beslissingsfase zit, heeft het bijvoorbeeld geen zin om een video te laten zien wat de oorsprong van het product is. Dat is meer een video voor in de oriëntatiefase. Probeer eigenlijk voor iedere fase in de customer journey een apart aantal video’s te maken zodat je voor ieder type consument op een bepaald moment relevant kan zijn.

Meer weten over de ins en outs van video marketing?

Dit was me het avontuur wel, nu ben je op de hoogte van alles wat met video marketing te maken heeft. Zo zie je maar weer wat voor impact video marketing kan hebben voor je bedrijf en je er daarom voor moet zorgen dat het geen ondergeschoven kindje wordt.

Heb je na het lezen van de blog nog vragen of zou je hulp kunnen gebruiken? Stuur me dan een connectieverzoek via LinkedIn en laten we lekker sparren! Of vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op.

  Velden met een * zijn verplicht.

  Met het versturen ga je akkoord met het Privacy statement