Tegenwoordig beschikken we over ontzettend veel data; de hoeveelheid data die we verzamelen, vanuit verschillende databronnen, groeit exponentieel. Steeds meer data om op te sturen en het beslissingsproces op te baseren dus. Je begrijpt vast dat het lastig kan zijn om verschillende databronnen te combineren en één lijn te trekken in de data waarover je beschikt. En dat is waar Business Intelligence om de hoek komt kijken. Maar wat is Business Intelligence? Waarom zou je het in moeten zetten? En welke BI tools kun je daarvoor gebruiken? Dat bespreken we in deze blog!
Wat is Business Intelligence?
Business Intelligence (BI) helpt bedrijven bij het maken en onderbouwen van strategische én operationele keuzes. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de data en informatie waarover het bedrijf beschikt. Het doel van Business Intelligence is dan ook om deze data en informatie om te zetten naar kennis.
Concreet betekent Business Intelligence dus: een continu proces waarbij bedrijven data verzamelen, combineren en analyseren om tot kennis te komen en deze kennis te gebruiken om onderbouwde keuzes te maken.
Met Business Intelligence tools – waar we later in deze blog op terug komen – kun je relatief gemakkelijk data verzamelen, combineren en analyseren. Vervolgens laat je de belangrijkste datapunten terug komen in een overzichtelijk dashboard. Zo creëer je een overzichtelijke weergave van je data die jou kan helpen bij het onderbouwen en maken van belangrijke beslissingen.
Waarom Business Intelligence integreren?
Business Intelligence helpt bedrijven om meer datagedreven beslissingen te maken. In deze tijd, waarin we toegang hebben tot ontzettend veel data, is het belangrijk om hier ook gebruik van te maken. Data liegt niet, toch?
Je zou Business Intelligence toe moeten passen binnen je bedrijf om slimmer om te gaan met de informatie en kennis waar je toegang tot hebt. Zo kan Business Intelligence een ontzettende waarde bieden aan de besluitvorming binnen een bedrijf. Als je je beslissingen niet baseert op belangrijke datapunten voor je organisatie, zou het zomaar kunnen zijn dat je de verkeerde keuzes maakt en op die manier achterblijft op de concurrentie. Door het toepassen van de data en deze om te zetten in kennis, zul je je keuzes makkelijker kunnen onderbouwen. Zo kan Business Intelligence jouw bedrijf op een aantal manieren helpen om meer datagedreven beslissingen te maken:
- Door klantgedrag te analyseren;
- Door trends en ontwikkelingen in de markt te voorspellen en achterhalen;
- Door werkzaamheden te optimaliseren.


Bij Business Intelligence komen de belangrijkste datapunten naar voor met een overzichtelijk dashboard. Op die manier kun je in één oogopslag zien welke metrics achterblijven, waar verbeterpunten liggen en wat er al wel goed gaat. Dashboards zijn super overzichtelijk en makkelijk interpreteerbaar, waardoor (bijna) iedere medewerker in een bedrijf hier relevante informatie uit kan halen.
Welke BI tools zijn er?
Business Intelligence is er dus om de grote hoeveelheden data, waarover we tegenwoordig beschikken, overzichtelijk weer te geven om het beslissingsproces meer op zuivere, concrete en meetbare cijfers te baseren. Om dat mogelijk te maken zijn er allerlei BI tools ter beschikking. Hieronder bespreken we 3 tools die jou kunnen helpen bij het verzamelen, combineren en visualiseren van je data.
Google Data Studio
Google Data Studio is, zoals de naam al zegt, een BI tool van Google. Dit is misschien wel de meest toegankelijke data visualization tool, waardoor het ook te gebruiken is met minder technische kennis en kleinere bedrijven. Met Google Data Studio kun je relatief gemakkelijk dashboards aanmaken, aanpassen en delen. Er zijn allerlei kant-en-klare widgets die je toe kunt voegen aan je dashboard om een overzichtelijke visualisatie van de belangrijkste datapunten voor jouw business te creëren. Bovendien zijn er allerlei standaard koppelingen aanwezig. Zo kun je data uit Google Analytics, Google Ads, Facebook en nog heel wat andere koppelingen direct terug laten komen in jouw Google dashboard.
Het voordeel van Google Data Studio is dat alles erg makkelijk te customizen is. Je kunt gemakkelijk je eigen logo, huisstijl en de opmaak van je dashboard bepalen. Dit is dan ook de reden dat veel marketingbureaus gebruik maken van Google Data Studio. Daarnaast is Google Data Studio gratis in gebruik als je beschikt over een Google Analytics account. Een ander voordeel van Google Data Studio is dat je met meerdere mensen tegelijk in een dashboard kunt werken zonder dat je elkaar overschrijft.
Tableau
Als je niet over Google Analytics beschikt of om een andere reden een andere BI tool wil gebruiken, is Tableau een optie. Hiermee kun je ook makkelijk jouw eigen data importeren en koppelingen maken met (een beperkt aantal) externe databronnen. Ook binnen Tableau zijn er tal van mogelijkheden om je data te visualiseren zoals jij dat wilt. Bij de software van Tableau krijg je ook allerlei trainingen, cursussen en blogs beschikbaar om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden.
Tableau maakt daarentegen minder makkelijk externe koppelingen. Je kunt een koppeling maken met Google Analytics en Google Spreadsheet, maar met bijvoorbeeld Google Ads of YouTube Analytics niet. Wel zijn er hulpprogramma’s beschikbaar, waardoor deze koppelingen – weliswaar met een omweg – toch gemaakt kunnen worden.
Een ander minpunt aan Tableau is dat je je dashboards moeilijk kunt delen met externe mensen. Het is gemakkelijk om je data intern te delen, maar het is een stuk lastiger om dashboards te delen met klanten of andere externe partijen.
Microsoft Power BI
Draaien veel processen binnen jouw organisatie op Microsoft? Dan is Microsoft Power BI een interessante BI tool om data te visualiseren. Binnen deze tool heb je toegang tot honderden standaard koppeling met externe databronnen. Er zijn verschillende mogelijkheden om met Microsoft Power BI aan de slag te gaan. Zo is er een gratis versie, maar kun je ook upgraden naar een betaalde versie. Afhankelijk van de hoeveelheid data en welke functionaliteiten je nodig hebt, kun je kiezen welke versie geschikt is voor jouw organisatie.
Qlik
Deze data visualization tool is relatief gezien wat moeilijker in gebruik als je geen kennis hebt van coderen. Het voordeel van Qlik is dat écht alles precies naar wens gezet kan worden. Zo heb je altijd een uniek dashboard precies op maat. Het nadeel hiervan is dat er voldoende kennis en capaciteit aanwezig moet zijn, om het dashboard in te richten. Een BI tool als Qlik wordt pas interessant als je bedrijf echt van grotere omvang is en er voldoende capaciteit en geld aanwezig is, aangezien de prijs ook een stuk hoger ligt dan de beschikbare alternatieven.
Meer weten?
Er zijn verschillende soorten tools om Business Intelligence in te zetten en meer uit je data te halen. Zoals je gelezen hebt, heeft iedere BI tool zo zijn voor- en nadelen. Benieuwd hoe jouw business data om kan zetten in kennis en je deze data kan gebruiken om het beslissingsproces meer datagedreven te maken? Neem dan gerust contact met me op via [email protected], onderstaand contactformulier of stuur me een berichtje op LinkedIn.
Met het versturen ga je akkoord met het Privacy statement