Muziek luisteren tijdens je dagelijkse werkzaamheden: de een vindt het fijn, de ander juist afleidend. Wat jouw voorkeur ook is, in sommige gevallen heb je er baat bij om naar muziek te luisteren. Dat is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek.
Verschillende onderzoekers onderzochten namelijk welke invloed muziek heeft op je hersenactiviteit. En wat bleek: je kan hersengebieden prikkelen die te maken hebben met bijvoorbeeld taal, geheugen of motoriek. Dit komt omdat muziek emoties kan oproepen, waardoor je jezelf in een bepaalde stemming kan brengen. Dit is ook de reden dat veel mensen de neiging hebben meteen te gaan dansen bij het horen van bepaalde muziek!
Voor sommige activiteiten, zoals bijvoorbeeld sporten, moet je dus kijken welke muziek bepaalde emoties bij je oproept. Heavy metal wordt vaak geassocieerd met boosheid, terwijl liedjes met een mineur toonsoort verdrietige emoties oproepen. Maar welke muziek helpt jou bij je dagelijkse werkzaamheden?
Muziek die je creativiteit verhoogt
Ben je op zoek naar extra creativiteit? Een onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE en uitgevoerd is door Daniel Coleman, laat zien dat muziek met ‘vrolijke’ noten helpt bij het verhogen van jouw creativiteit. Dit komt doordat je op die manier in een positieve stemming komt en een positieve stemming heeft invloed op de prefrontale activiteiten in je hersenen. Deze prefrontale activiteiten zijn verantwoordelijk voor onder andere jouw creativiteit. Een positief liedje geeft dus een boost aan jouw creativiteit!
Muziek die je ontspant
Ook onderzochten wetenschappers welke muziek helpt bij ontspanning en bij het reduceren van stress. Na een lange dag hard werken is ontspanning belangrijk en dat kan volgens onderzoekers het best op langzame muziek. Dit blijkt uit een onderzoek van Lyz Cooper van de Britisch Academy of Sound Therapy. Muziek die begint met 60 tot 70 bpm en afzakt naar 50 bpm zorgt volgens haar voor de optimale ontspanning, vermindering van stress en verlaging van de bloeddruk. “Terwijl je luistert, daalt je hartslag langzaam tot het gelijk loopt met die beat. Dat leidt dan weer tot een verlaging van de bloeddruk. Doordat er geen zich herhalende melodie in zit, kunnen je hersenen zich helemaal uitschakelen, omdat ze niet de hele tijd proberen om te voorspellen wat er zal volgen”, zegt Cooper.
Zoek je naar ontspannende muziek die jou kan helpen tijdens het studeren? Kies dan voor muziek met een bpm van 60 – 70. Volgens Dr. Emma Gray kunnen die beats je helpen langer te concentreren.
Muziek waarmee je breinbrekers oplost
Sta je voor een lastige breinbreker? Jarenlang werd gedacht dat muziek van Mozart je slimmer zou maken, het zogeheten Mozart-effect. Uit onderzoek bleek dat dat klopte, maar alleen omdat die muziek voor een positieve stemming zorgt. Zulke muziek wordt daarom tegenwoordig ook gebruikt om de cognitieve vermogens van dementerende personen aan te wakkeren. Zoals eerder al aangegeven heeft positieve muziek invloed op je prefrontale hersenactiviteiten. Die gebieden zijn ook onderdeel bij cognitieve flexibiliteit en informatieverwerking. Voor echte breinbrekers is het dus van belang muziek te kiezen die een positief effect heeft op jouw gemoedstoestand!
Dit is een van de trucjes die je kan gebruiken bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Wil je meer trucjes leren? Lees dan bijvoorbeeld het boek Grip van Rick Pastoor.